Podziękowanie za wsparcie ratownictwa w Tatrach

Rok 2019 jeszcze się nie skończył, ale już dzisiaj można stwierdzić, że dla TOPR był to szczególny czas pod wieloma względami. W październiku obchodziliśmy 110 rocznicę założenia Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Okrągłą rocznice świętowaliśmy w towarzystwie ponad pięciuset zaproszonych gości w tym przedstawicieli rządu, władz lokalnych, partnerów wspierających nas finansowo i rzeczowo, służb ratowniczych i przede wszystkim ratowników i przyjaciół TOPR. W trakcie spotkania 6 nowych ratowników złożyło przysięgę na ręce naczelnika Jana Krzysztofa wstępując w szeregi Straży Ratunkowej. Nie zapomniano również o ratownikach, którzy w ostatnim roku odeszli na wieczną służbę. Był to moment sprzyjający podsumowaniom i podziękowaniom ponieważ ten rok obfitował w szereg ważnych wydarzeń.

Przeczytaj co działo się w 2019 r.

Dziękujemy za wsparcie Fundacji w roki 2019!

Zaledwie kilka dni wcześniej w Zakopanem odbył się kongres IKAR, w którym brali udział przedstawiciele służb ratowniczych z niemal całego świata, wymianie doświadczeń, towarzyszyły praktyczne warsztaty i pokazy producentów sprzętu wspierającego ratowanie ludzi w górach. W trakcie kongresu wiele uwagi poświęcono analizie akcji ratunkowych z różnych rejonów świata, także tych, które miały swój przebieg zaledwie kilka tygodni wcześniej w Tatrach w rejonie Giewontu i Jaskini Wielkiej Śnieżnej.

Wydarzenia, które miały miejsce w rejonie Giewontu 22 sierpnia 2019 roku były już szeroko omawiane w mediach. Warto dodać, że był to największy masowy wypadek w historii TOPR: na skutek rażenia piorunem zginęły cztery osoby w tym dwoje dzieci a 157osób zostało rannych. Akcja ratunkowa odbywała się w szczególnie trudnych warunkach pogodowych i ze względu na skalę wymagała koordynacji wielu służb ratowniczych. Nie można również zapominać, że w tym samym czasie prowadzona była akcja ratunkowa w Jaskini Wielkiej Śnieżnej, blisko 500 metrów pod ziemią w niezwykle trudnych technicznie i ciasnych korytarzach. Niezbędne okazało się użycie środków pirotechnicznych, aby dotrzeć do miejsca, w którym uwięzionych zostało dwóch grotołazów. Akcja ratunkowa, nieprzerwanie prowadzona przez miesiąc zakończyła się 17 września, a w jej przebiegu uczestniczyło ponad 100 ratowników.

Niestety coraz częściej musimy się mierzyć z prowadzeniem skomplikowanych działań ratowniczych w tym samym czasie w różnych rejonach gór. Jest to oczywiście konsekwencja coraz większej masowości ruchu turystycznego w Tatrach. Szacuje się, że w miesiącach letnich na terenie TPN przebywa dziennie nawet 50 tysięcy turystów. Na tym tle, w stosunku do lat poprzednich, zaobserwowaliśmy wzrost liczby wypadków. Tylko do końca października udzieliliśmy pomocy 960 osobom, w tym ponad 50 razy pomoc wymagała szybkiego przeprowadzenia zaawansowanych czynności medycznych. Toprowski śmigłowiec był wykorzystywany ponad 250 razy do ratowania ludzi w Tatrach, ale załoga śmigłowca udzielała też zaawansowanej pomocy na terenach górskich południowej małopolski oraz po słowackiej stronie Tatr. Masowość oraz współwystępowanie wypadków, poza wyzwaniami związanymi z prowadzeniem samej akcji ratunkowej, wymaga również sprzętu medycznego niezawodnie działającego nawet w najtrudniejszych warunkach.

I tutaj po raz kolejny rok 2019 stał się wyjątkowy dzięki przyjaciołom TOPR i ludziom, dla których Tatry stanowią ważny element życia. W marcu w ramach tzw. zrzutki prowadzonej przez naszą fundację, a której pomysłodawcą był portal Tatromaniak udało nam się zebrać kwotę 285 755 złotych, dzięki której zakupiliśmy m.in. defibrylator, aparat usg, podgrzewacz płynów infuzyjnych, nosze, materace próżniowe i zaawansowane wyposażenie apteczek, z którymi ratownicy docierają do poszkodowanych. Zakupiony sprzęt szczególnie odegrał nieocenioną rolę podczas akcji ratunkowej na Giewoncie, gdzie niezbędne było udzielenie szybkiej pomocy wielu poszkodowanym, w tym samym czasie, w trudnych warunkach i w wymagającym terenie.

Bardzo miło nam jest zakomunikować o znacznym wzroście wpływów z tak zwanego „1% dla TOPR” za rok 2018 kwota: 2 256 634,70 zł. pozwoli na remont i przebudowę magazynu wyprawowego, powierzchni garażowych, odtworzenie sprzętu zniszczonego podczas działań ratowniczych oraz zakup nowego lżejszego i bardziej niezawodnego. W sytuacji, gdy ze względu na warunki pogodowe nie jest możliwe wykorzystanie śmigłowca i cały sprzęt można donieść do poszkodowanego jedynie na plecach mniejsza waga sprzętu przekłada się na szybkość dotarcia, a czas bywa czynnikiem decydującym o możliwości przeżycia.

W tym miejscu, w imieniu ratowników chcielibyśmy gorąco podziękować za Wasze dotychczasowe wsparcie. To dzięki Waszej dobroci mogliśmy tak efektywnie nieść pomoc, w roku, który obfitował w tyle wyzwań. Jednocześnie chcielibyśmy mocno podkreślić, że Twoje wsparcie realnie pomaga ratować ludzi w Tatrach. Twoja pomoc ma znaczenie.

Bardzo serdecznie dziękujemy.
Zarząd Fundacji TOPR

Robert Kidoń
Bolesław Pietrzyk